4.48 Psychosis | E-motion

reserveer 

beelden uit de voorstelling (© Kurt Van der Elst)


JanSteen_psychosis_A1_RGB

4.48 Psychosis (Voorstelling)

Jan Steen regisseert twee versies van wat hij ‘een van de krachtigste toneelteksten van de laatste vijftien jaar’ noemt. De tekst is een bewogen en zinderende gedachtestroom die niet alleen de pijn en de angst om te leven verwoordt, maar evenzeer de liefde om te leven en het willen leven ter wille van de liefde bezingt. Sarah Kane schreef 4.48 Psychosis in 1999, een paar maanden voor ze op 28-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Twee acteurs gaan elk afzonderlijk de confrontatie aan met deze aangrijpende tekst. De manier waarop ze beiden vanuit hun ‘anderszijn’ de tekst zullen ontmoeten, zal bepalend zijn voor hoe ‘anders’ de twee versies zullen zijn. Het publiek krijgt de twee identieke en toch heel verschillende delen te zien op één avond. De voorstelling wordt in het Engels gespeeld, in Kane’s originele versie.

Deze voorstelling is de laatste in het kader van L’être et le jouant — Het zijn in het spelen, het onderzoeksproject van Jan Steen dat gesteund wordt door het onderzoeksfonds Hogeschool Gent. Hierin stelt Jan Steen dat de specifieke aanwezigheid van een acteur allesbepalend is voor het specifieke van een voorstelling.

Tekst: Sarah Kane (originele Engelstalige versie) | Regie: Jan Steen | Spel: Lien Wildemeersch en Benjamin Cools | Assistentie: Fabrice Delecluse | Productie: KASK School of Arts Gent, Corpus Ca. ism NTGent

Speeldata: vr 5, za 6 en vr 19, za 20 september 2014 om 20u, Minard Schouwburg (Walpoortstraat 15, 9000 Gent)
Beeld 4.48 Psychosis 240x330

E-motion (Tentoonstelling)


Parallel met de voorstelling loopt vanaf 18 september t.e.m. 5 oktober de tentoonstelling E-motion in de Zwarte Zaal van het KASK met beeldmateriaal van fotograaf Kurt Van der Elst en filmmaker Pieter Dumoulin die het volledige onderzoeksproject hebben gevolgd.

Op de opening van de tentoonstelling E-motion wordt ook Jan Steens publicatie BEING IN PLAYING gepresenteerd. Een uitgave van MER, Paper Kunsthalle.

De publicatie bevat zes fictieve conversaties over de dynamiek en de processen die aan de basis liggen van de dramaturgie van de acteur. Deze conversaties hebben nooit echt plaats gevonden of tenminste niet buiten het denkproces van de auteur. De gesprekspartners zijn niet gebaseerd op echte mensen. Het zijn gender neutrale stemmen die spreken en argumenteren vanuit het perspectief van hun specifieke functies binnen het veld van het theater. Het zijn perspectieven en functies die de auteur kent vanuit zijn eigen ervaring als acteur, als regisseur, als docent of als student. De tekst wordt aangevuld met foto’s en met een DVD met voorbeelden van het werk van de auteur.

Vernissage: 17.09.14  om 19u30

Tentoonstelling: 18.09 - 05.10 telkens van woensdag t.e.m. zondag 14:00 -18:00


Zwarte zaal, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, gratis